Οι αναπνευστικές αλλεργίες μπορεί να αφορούν σε οποιοδήποτε στοιχείο του αναπνευστικού συστήματος: τη μύτη και τους παραρρίνιους κόλπους (π.χ. ιγμόρεια), τους μεγάλους βρόγχους και τους μικρότερους αεραγωγούς. Σχηματικά, λοιπόν, δύο είναι οι βασικές αναπνευστικές αλλεργικές νόσοι, η αλλεργική ρινίτιδα και το αλλεργικό άσθμα, ενώ πολύ συχνά παρατηρούνται συμπτώματα από τα μάτια (αλλεργική επιπεφυκίτιδα). Κατά κανόνα οι καταστάσεις αυτές συνυπάρχουν στον ίδιο ασθενή και γι’αυτό πρέπει οπωσδήποτε να αναζητούνται και να αντιμετωπίζονται. Η προσέγγιση που απομονώνει τα συμπτώματα, χωρίς να εξετάζει τα υπόλοιπα όργανα, είναι καταδικασμένη σε αποτυχία. Ο ασθενής πρέπει να αντιμετωπίζεται ως σύνολο, όχι ως πάσχουσα μύτη ή πνεύμονες, προκειμένου να έχουν τη βέλτιστη θεραπεία.

 

Ένα άλλο σημαντικότατο στοιχείο των αναπνευστικών αλλεργιών είναι η αμφίδρομη αλληλεπίδρασή τους με τις λοιμώξεις, κατά κανόνα τις ιογενείς. Οι ιώσεις του αναπνευστικού μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικά επεισόδια ιδίως από το κατώτερο αναπνευστικό, δηλαδή ασθματικές κρίσεις. Σήμερα οι ιοί είναι το κύριο αίτιο εξάρσεων άσθματος τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά. Αντίστροφα, το αλλεργικό υπόστρωμα/ αλλεργική προδιάθεση, αποτελεί σημαντικό παράγοντα αυξημένης νοσηρότητας από ιογενείς λοιμώξεις. Ιδιαίτερα στα παιδιά, η παρατεταμένη συμπτωματολογία, η ανάγκη μακροχρόνιας λήψης εισπνεόμενων φαρμάκων, τα πολλαπλά επεισόδια μέσα στη χρονιά μπορεί να υποκρύπτουν αλλεργικές ευαισθητοποιήσεις οι οποίες επιβάλλουν διαφορετική προσέγγιση και αντιμετώπιση.

 

Ο τρίτος παράγοντας που αλληλεπιδρά με τους ιούς και τα αλλεργιογόνα στην εκδήλωση αναπνευστικών συμπτωμάτων είναι οι ατμοσφαιρικοί ρύποι. Ο καπνός του τσιγάρου, η σκόνη και άλλα σωματίδια, προϊόντα ατελούς καύσης σε αυτοκίνητα, τζάκια κ.ά. συμβάλλουν σε αυξημένη αλλεργιογονικότητα των κοινών αλλεργιογόνων και σε καταστροφή του αναπνευστικού βλεννογόνου ο οποίος γίνεται ακόμα πιο ευαίσθητος. Η ατμοσφαιρική μόλυνση, λοιπόν, είναι ένας επιπλέον λόγος για τον οποίο οι αλλεργίες του αναπνευστικού τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν, ειδικά στις δυτικού τύπου κοινωνίες, τόσο θεαματική αύξηση.

 

Αλλεργική ρινίτιδα

Αλλεργικό άσθμα

Dr. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΣΙΑΣ MD, PhD
Ηρώδου Αττικού 1, Πλατεία Δούρου
Χαλάνδρι | Τηλ: 210 6818110
Καλαβρύτων 29,
Τρίπολη | Τηλ: 2710 239079
Αλλεργιολόγος Παίδων & Ενηλίκων
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Διπλωματούχος Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Αλλεργιολογίας
& Κλινικής Ανοσολογίας [EAACI]
Επιστημονικός Συνεργάτης Νοσοκομείου
Παίδων "Π. & Α. Κυριακού"
Εξωτερικός Συνεργάτης Ιδιωτικής
Κλινικής "Μητέρα"
mail: info@mitsias-allergy.gr