Ευαίσθητο δέρμα & αλλεργίες

 

Με τον όρο δερματικές αλλεργίες αναφερόμαστε στην εκδήλωση αλλεργικών συμπτωμάτων στο δέρμα, όπως κυρίως οι δερματίτιδες εξ επαφής και η ατοπική δερματίτιδα, η κνίδωση και το αγγειοοίδημα.

Οι δερματικές αλλεργίες δεν έχουν εποχικότητα, είναι παντός καιρού! Τον χειμώνα το δέρμα είναι πιο αφυδατωμένο λόγω του κρύου και των απότομων εναλλαγών της θερμοκρασίας, ενώ το καλοκαίρι είναι πιο επιρρεπές στην επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας η οποία, εκτός των άλλων, μπορεί να προκαλέσει φωτοευαισθησία ή φωτοαλλεργία. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια οι δερματικές αλλεργίες αυξάνονται όλο και περισσότερο. To ζήτημα είναι πολυπαραγοντικό. «Ερχόμαστε σε επαφή με πολύ περισσότερες τεχνητές ουσίες χημικής ή φυσικής προέλευσης τώρα από ό,τι παλιότερα» τονίζει ο ειδικός αλλεργιολόγος παίδων και ενηλίκων, Dr. Δημήτρης Μήτσιας και ξεκαθαρίζει «το φυσικό δεν είναι κατ’ανάγκη λιγότερο αλλεργιογονικό ή ερεθιστικό. Για παράδειγμα, η λανολίνη που προέρχεται από το δέρμα του προβάτου είναι πιθανό αλλεργιογόνο του δέρματος. Επιπλέον, υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση του κόσμου σήμερα. Μας ενδιαφέρει πολύ περισσότερο η εικόνα και η εμφάνιση μας, γι αυτό απευθυνόμαστε στο γιατρό μας συχνότερα από ό,τι στο παρελθόν».

 

 

Ποιες είναι οι ομάδες…υψηλού κινδύνου σύμφωνα με τον Dr. Μήτσια;

-Οι ενήλικες που έχουν παρουσιάσει ατοπική δερματίτιδα στην παιδική ηλικία είναι πολύ πιο ευάλωτοι, όταν εκτεθούν σε χημικούς παράγοντες, γιατί «κουβαλούν» την ευαισθησία από μικροί.

-Οι επαγγελματίες που έρχονται σε επαφή με διάφορα, δυνητικά ερεθιστικά, χημικά, όπως οι κομμωτές με τις βαφές, οι τεχνίτριες νυχιών με τα βερνίκια, οι μηχανικοί με γράσα και λάδια, οι αρτοποιοί κ.λπ.

–Οι ασθενείς που έχουν κάνει «κατάχρηση» διαφόρων χημικών ουσιών κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

 

 

Ποιες είναι οι κινήσεις ματ;

-Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούμε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ένα καλλυντικό προϊόν που ξέρουμε ότι δεν μας ενοχλεί και να μένουμε πιστοί στην εταιρεία που μας ταιριάζει από το να αλλάζουμε προϊόντα περιποίησης π.χ. κρέμες ημέρας και νύχτας σαν τα…πουκάμισα.

-Είναι σημαντικό να διατηρούμε την επιδερμίδα μας καλά ενυδατωμένη, ώστε να δημιουργούμε έναν ισχυρό δερματικό φραγμό, ο οποίος δεν επιτρέπει σε χημικές ουσίες να εισχωρήσουν στις βαθύτερες στοιβάδες.

-Εμπιστευόμαστε καλές και αξιόπιστες εταιρείες που κάνουν ελέγχους και τεστ ευαισθητοποίησης και αποφεύγουμε τα no name brands που μας κλείνουν το μάτι στο ίντερνετ με οικονομικά πακέτα και προσφορές.

 

Το παραπάνω κείμενο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Beaute που κυκλοφόρησε με την εφημερίδα Real News

 

 

 

Dr. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΣΙΑΣ MD, PhD
Ηρώδου Αττικού 1, Πλατεία Δούρου
Χαλάνδρι | Τηλ: 210 6818110
Καλαβρύτων 29,
Τρίπολη | Τηλ: 2710 239079
Αλλεργιολόγος Παίδων & Ενηλίκων
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Διπλωματούχος Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Αλλεργιολογίας
& Κλινικής Ανοσολογίας [EAACI]
Επιστημονικός Συνεργάτης Νοσοκομείου
Παίδων "Π. & Α. Κυριακού"
Εξωτερικός Συνεργάτης Ιδιωτικής
Κλινικής "Μητέρα"
mail: info@mitsias-allergy.gr