Πόσο συχνές είναι οι αλλεργίες (πάσης φύσεως) στην χώρα μας; Θα λέγατε πως αφορούν πλέον τον ευρύ πληθυσμό; Και αν ναι που οφείλεται αυτό;

 

Είναι αλήθεια ότι τις τελευταίες 2-3 δεκαετίες παρατηρείται και στην Ελλάδα μια αλματώδης αύξηση των αλλεργικών νοσημάτων είτε πρόκειται για αλλεργίες του αναπνευστικού συστήματος (όπως η αλλεργική ρινίτιδα και το αλλεργικό άσθμα), είτε οι τροφικές αλλεργίες. Το ίδιο φαίνεται ότι αφορά και στο δέρμα (κύρια εκδήλωση είναι η αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής) ως αποτέλεσμα πολλών διαφορετικών χημικών παραγόντων που έρχονται σε επαφή με αυτό.

 

Οι αλλεργικές εκδηλώσεις απασχολούν όλον τον πληθυσμό, από τη νεογνική ακόμη ηλικία στα παιδιά, τους εφήβους και βέβαια τους ενήλικες. Τα αίτια της αύξησης αυτής είναι πολλά: κυριότερη θεωρία αυτήν τη στιγμή είναι η «θεωρία της υγιεινής» σύμφωνα με την οποία ο δυτικός τρόπος ζωής (στον οποίο περιλαμβάνονται παράγοντες όπως η απομάκρυνση από τη φύση, η απόλυτη, αποστειρωμένη σχεδόν, καθαριότητα, η κατάχρηση αντιβιωτικών, η μόλυνση της ατμόσφαιρας και άλλα πολλά) οδηγεί σε ελλιπή εκπαίδευση του ανοσοποιητικού μας συστήματος κατά την παιδική ηλικία και την, στη συνέχεια, στοχοποίηση αθώων παραγόντων, των αλλεργιογόνων. Η υπερβολική με άλλα λόγια αντίδραση του ανοσοποιητικού στα αλλεργιογόνα οδηγεί στις αλλεργικές εκδηλώσεις.

 

 

Είναι πράγματι η Άνοιξη η δυσκολότερη εποχή;

 

Την άνοιξη πολλοί ασθενείς ταλαιπωρούνται εξ αιτίας της ύπαρξης στην ατμόσφαιρα γύρης. Η γύρη πολλών φυτών της Μεσογειακής χλωρίδας (των αγρωστωδών, της ελιάς, των κυπαρισσοειδών ή του ζιζανίου που λέγεται περδικάκι) είναι ιδιαίτερα αλλεργιογονική για τους ευαισθητοποιημένους σε αυτά ασθενείς. Γι’αυτό και όταν αυξάνεται η ποσότητα στη ατμόσφαιρα, παρατηρείται μια αντίστοιχη επίταση των συμπτωμάτων. Ωστόσο, καλό είναι να γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει μόνο εποχική (η ανοιξιάτικη, δηλαδή) αλλεργική ρινίτιδα ή/και άσθμα. Παράγοντες που βρίσκονται στο περιβάλλον μας ολοετώς (τα ακάρεα της οικιακής σκόνης, τα επιθήλια ζώων όπως οι γάτες και οι σκύλοι ή μύκητες όπως η αλτερνάρια) αποτελούν συχνότατα αίτια αλλεργικών συμπτωμάτων από τη μύτη ή τους πνεύμονες, ανεξαρτήτως εποχής και με πολύ μεγάλη επίπτωση στην ποιότητα ζωής των ασθενών.

 

 

Αληθεύει ότι οι αλλεργίες επηρεάζουν  σημαντικά και το δέρμα ανεξάρτητα από το είδος τους;

 

Το δέρμα είναι πολύ συχνό όργανο στο οποίο εκδηλώνονται αλλεργικά συμπτώματα. Όπως προαναφέρθηκε, πολλά χημικά (είτε τεχνητά, είτε πολλές φορές «φυσικά») που χρησιμοποιούνται στην καθημερινότητά μας μπορεί να το επηρεάσουν και να προκαλέσουν δερματίτιδα εξ επαφής η οποία χαρακτηρίζεται από ερυθρότητα, ξηροδερμία, έκζεμα και έντονο κνησμό. Ο ασθενής οφείλει να γνωρίζει πιο στοιχείο είναι αυτό που τον ενοχλεί και κατά το δυνατόν να το αποφεύγει.

Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο επηρεάζεται αλλεργιολογικά το δέρμα είναι με αυτό που ονομάζεται κνίδωση (οξεία ή χρόνια). Η κνίδωση μπορεί να είναι σημείο κάποιας τροφικής ή φαρμακευτικής αλλεργίας και σε αυτές τις περιπτώσεις είναι δυνητικά επικίνδυνη. Από την άλλη, πολλές φορές δε συσχετίζεται με κάποιον εξωγενή (τρόφιμο ή φάρμακο) παράγοντα αλλά αποτελεί εκδήλωση ενδογενούς κατάστασης.

Τέλος, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τονιστεί, ότι μια άλλη δερματική κατάσταση, η ατοπική δερματίτιδα στα παιδιά, αποτελεί προδιαθεσικό παράγοντα εμφάνισης στο μέλλον τροφικής ή αναπνευστικής αλλεργίας: γι’αυτό θα πρέπει εγκαίρως να αναγνωρίζεται και να αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με χρήση κατάλληλης δερμοκαλλυντικής ή και θεραπευτικής περιποίησης.

 

 

Οι ασθενείς σας αναζητούν προϊόντα περιποίησης του δέρματος που έχουν ειδική σύνθεση για ανθρώπους με αλλεργίες ή τάση να εμφανίσουν αλλεργία;

 

Τα τελευταία χρόνια, οι καταναλωτές/ασθενείς φαίνεται ότι είναι πιο ευαισθητοποιημένοι στο θέμα της δερματικής αλλεργίας και αναζητούν προϊόντα που να μην περιέχουν παράγοντες γνωστούς ή δυνητικά αλλεργιολογονικούς. Οι αρχές (ιδίως σε Ευρωπαϊκό επίπεδο) θέτουν περιορισμούς στη βιομηχανία καλλυντικών σε σχέση με τη χρήση γνωστών αλλεργιογόνων (π.χ. parabens) και αυτά σταδιακά απομακρύνονται από τις συνθέσεις προϊόντων. Ωστόσο, δεν είναι δυνατόν να ελέγχονται άμεσα όλα τα χημικά που χρησιμοποιούνται, ή συνεχώς ανακαλύπτονται, και από την άλλη, είναι σημαντικό ότι ακόμη και τα πιο «φυσικά» συστατικά μπορεί να ενοχλήσουν κάποιον ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένο ασθενή. Η γνώμη, στην περίπτωση αυτή, του φαρμακοποιού ή του αλλεργιολόγου μπορεί να κατευθύνει τους ασθενείς στις κατά το δυνατόν πιο ασφαλείς επιλογές.

 

Η παραπάνω συνέντευξη δόθηκε στο διαδικτυακό περιοδικό IQ beaute.

Dr. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΣΙΑΣ MD, PhD
Ηρώδου Αττικού 1, Πλατεία Δούρου
Χαλάνδρι | Τηλ: 210 6818110
Καλαβρύτων 29,
Τρίπολη | Τηλ: 2710 239079
Αλλεργιολόγος Παίδων & Ενηλίκων
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Διπλωματούχος Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Αλλεργιολογίας
& Κλινικής Ανοσολογίας [EAACI]
Επιστημονικός Συνεργάτης Νοσοκομείου
Παίδων "Π. & Α. Κυριακού"
Εξωτερικός Συνεργάτης Ιδιωτικής
Κλινικής "Μητέρα"
mail: info@mitsias-allergy.gr